cpoe

پروسه ای است مشتمل بر ورود الکترونیکی دستورات پزشکی به منظور درمان بیماران تحت نظر او .

 

این دستورات پزشکی از طریق شبکه کامپیوتری به کارکنان پزشکی (medical staff) اعم از پرستاران ، درمانگران و دیگر پزشکان و نیز به سایر قسمت ها شامل داروخانه ، آزمایشگاه  ، رادیولوژی و…… منتقل می شود .

چرا CPOE  بوجود آمد؟

قرون متمادی پزشکان ، پرستاران و بیماران عادت کرده اند تا دستورات پزشکی در صفحات کاغذی در قالب نسخه (برای بیماران سرپایی ) یا فرم های درج دستورات پزشکی (برای بیماران بستری) نوشته شود.سپس پرسنل پزشکی این دستورات را خوانده و برای بیمار اجرا کنند. در این مراحل احتمال بروز خطا در هر مرحله وجود دارد.

شاید بتوان گفت مهمترین علت احساس نیاز به تولید سامانه های الکترونیکی ارائه دستورات پزشکی بروز مکرر و روز افزون خطا های پزشکی و ...  بود که بر اساس  تحقیقات متعدد سبب مرگ بیماران ، طولانی شدن بیماری و تحمیل هزینه های گزاف می شود . مانند وقایع ناشی از عوارض دارو(adverse Drug Events).

  ویژگی های سیستم های cpoe :

ordering :

پزشک می تواند از سری دستورات استاندارد شده استفاده کند یا می شود دستورات را برای هر پزشک مطابق با نوع تخصصش اختصاصی کرد .این دستورات به همه قسمت ها منتقل می گردد

Patient-Centered Decision Support :

سیستم قادر به نشان دادن سوابق پزشکی بیمار و نتایج حاضر و راهنماهای بالینی (clinical guideline) مبتنی بر شواهد جهت حمایت از تصمیم بالینی  است.

  Patient Safety :

سامانه CPOE اجازه می دهد که شناسایی بیمار ، دوز داروی تجویز شده ، مرور عوارض ناخواسته دارویی و بررسی آلرژی ها و تعارضات درمانی و آزمایشگاهی بصورت زنده (real time ) انجام گردد. پزشک و پرستار می توانند بلافاصله دستور را برای تایید نهایی مشاهده  کنند .

Intuitive Human Interface :

جریان کار (work flow) ورود دستورات مشابه تجویز مبتنی بر کاغذ می باشد تا برای کاربران قابل استفاده باشد .

Regulatory Compliance & Security :

راه دستیابی به اطلاعات بیمار ایمن بوده و داده ها به صورت مطمئن و دائمی ثبت می شوند و پزشک در انتهای دستورات امضا الکترونیکی خود را درج می کند . مباحث مربوط به مسئولیت حقوقی پزشک و Digital Signature از مباحث مهم و چالش برانگیز در    CPOE می باشد .

Portability :

سیستم به گونه ای طراحی شده که دستورات را از تمام قسمت های ارائه دهنده خدمت و هر مکانی در سیستم درمانی ( مطب – منزل - بیمارستان  ) و بوسیله دستگاه های گوناگون از قبیل  PC - LapTop - PDA,…  دریافت کند.

Management :

سیستم میتواند بصورت برخط(online)  گزارشات آماری تهیه کند. اطلاعات بیمار ، تغییر در پرسنل و …. را تحلیل کند. داده ها با اهداف آموزش ، برنامه ریزی ، حوادث مربوط به حفظ سلامت و ایمنی بیمار و … جمع آوری می شود      . 

Billing :

مستند سازی اطلاعات از طریق اتصال به کد گذاری   ICD_10  در زمان تجویز دستور بهبود یافته تا نحوه محاسبه هزینه ها صحیح تر انجام گردد .

 

مزایای cpoe :

کاهش خطا های ناشی از نسخه نویسی دستی

کاهش تاخیر در تکمیل دستورات پزشکی

امکان ارائه دستور در خارج از محل ارائه خدمت

امکان checking  خطاو ایجاد سیستم های هشدار دهنده (Alarming) در زمان تجویز دارو و  انجام آزمایش

 امکان چک کردن برهمکنش های دارویی

تجویز داروهای ارزانتر با همان تاثیر (بخصوص در زمان تجویز آنتی بیوتیک ها ): در یک تحقیق دیده شده است که سیستم 17%  در مقایسه با پزشک در  انتخاب آنتی بیوتیک  مناسب تر عمل کرد .

کاهش درخواست آزمایشات غیر ضروری

 

برخی از تحقیقات نشان داده اند که  با استقرار CPOE از میزان خطاهای پزشکی 80% و از خطاهای خطرناک و جدی 55% کاسته می شود. بیشترین کاهش خطا مربوط به خطاهای خطرناک و دستورات جانبی (corollary order) بود. گزارش RAND   حاکی است در صورتی که در  سیستم های درمانی آمریکا استفاده از CPOE بطور گسترده انجام شود سالانه 81 بیلیون دلار از طریق کاهش  خطاهای پزشکی صرفه جویی می شود .

خطرات  : cpoe 

اگرچه هدف اصلی از استقرار CPOE کاهش خطا های پزشکی است اما جالب است بدانید CPOE خود سبب وارد شدن 22 نوع خطا  جدید در  عرصه پزشکی  شده است.

تجربه ناکافی پزشکان و پرستاران در ابتدا سبب تاخیر در ورود دستورات و انجام آنها میشود . این موضوع اگرچه در بخش های عادی شاید خیلی مهم نباشد ولی در بخشهایی مثل اورژانس ICU,CCU که انجام سریع اقدامات پزشکی حیاتی  است می تواند مشکل زا باشد.
در بخش های بالینی پزشک بر سر بالین بیمار حضور یافته و پرستار همراه با پرونده بیمار در کنار پزشک است .پزشک دستورات خود را سریع و شفاف می گوید و پرستار یادداشت می نماید و درصورت هرگونه ابهام یا سوال در همان مکان از پزشک می پرسد و ابهام خود را رفع می نماید.با استفاده از CPOE این خطر وجود دارد که ارتباط پزشک و پرستار کندتر و بدتر شود .این موضوع بخصوص در مواقعی که پزشک و پرستار هر کدام به تنهایی در محل کار خود فعالیت نمایند بوجود می آید.

 

نویسنده
مطالب پیشنهادی
منابع قابلیت همکاری سریع بهداشت و درمان (FHIR)

منابع قابلیت همکاری سریع بهداشت و درمان (FHIR)

جدیدترین استاندارد HL7 منابع قابلیت همکاری سریع بهداشت و درمان HL7 FHIR ،( مخففFast Healthcare Interoperability Resources و به صورت fire به معنای آتش تلفظ می شود) است. هدف از مدل داده FHIR ، مطابق HL7 ، کمک به کاهش چالش های به اشتراک گذاری داده ها و قابلیت همکاری با " ساده سازی [اجرای] بدون از بین بردن یکپارچگی اطلاعات است.

مجوز قبلی الکترونیکی (ePA) چیست؟ (قسمت اول)

مجوز قبلی الکترونیکی (ePA) چیست؟ (قسمت اول)

مجوز قبلی یکی از ابزارهای ارائه دهندگان بیمه سلامت برای ارتقاء مراقبت های ایمن ، به موقع ، مبتنی بر شواهد ، مقرون به صرفه و کارآمد است. تحت نظارت متخصصان پزشکی ، مجوز قبلی می تواند مراقبت های نامناسب را با گرفتن مراقبت های ناامن یا کم ارزش و هدف قرار دادن مواردی که ممکن است مراقبت با آخرین شواهد بالینی سازگار نباشد ، کاهش دهد - هر دو می توانند به آسیب احتمالی بیماران و هزینه های غیرضروری منجر شوند.