کاربرد اینترنت اشیا در حوزه ی سلامت

امروزه علم پزشکی با سرعت بالایی در حال پیشرفت بوده و ارایه ی خدمات بهداشتی با تغییرات زیادی مواجه است. به نظر می رسد بهترین راه برای همگام شدن با این پیشرفت ها و تغییرات، استفاده از فن آوری باشد. یکی از فن آوری های با پتانسیل بالا اینترنت اشیا است. استفاده از فن آوری اینترنت اشیا در یک بیمارستان یعنی هوشمند سازی آن. یک بیمارستان هوشمند می تواند به وسیله ی یک زیر ساخت، تمام داده های مورد نیاز را جمع آوری و مدیریت کرده و در یک پایگاه داده ذخیره کند.

امروزه علم پزشکی با سرعت بالایی در حال پیشرفت بوده و ارایه ی خدمات بهداشتی با تغییرات زیادی مواجه است. به نظر می رسد بهترین راه برای همگام شدن با این پیشرفت ها و تغییرات، استفاده از فن آوری باشد. یکی از فن آوری های با پتانسیل بالا اینترنت اشیا است. استفاده از فن آوری اینترنت اشیا در یک بیمارستان یعنی هوشمند سازی آن. یک بیمارستان هوشمند می تواند به وسیله ی یک زیر ساخت، تمام داده های مورد نیاز را جمع آوری و مدیریت کرده و در یک پایگاه داده ذخیره کند. این یعنی تسهیل فرآیند ها، افزایش کارایی و کاهش هزینه های بیمارستان. برخی دیگر از کاربرد های اینترنت اشیا در حوزه سلامت عبارتند از:

پایش اطلاعات بیمار از راه دور: بدون اینکه لازم باشد بیمار به بیمارستان مراجعه کند، اطلاعات وی از طریق حسگر هایی که درون یا روی سطح بدن قرار می گیرند به بیمارستان ارسال می گردد. مثل حسگر Eversense که داخل دست بیمار قرار گرفته و به مدت 90 روز سطح گلوکز خون را به گوشی هوشمند بیمار ارسال می کند.

حسگر های بلعیدنی: این حسگر ها می توانند برای اطمینان از مصرف دارو های درست و با دوز مناسب به کار روند مثل قرص هوشمند Proteus که به همراه دارو های مصرفی بلعیده شده و این دارو ها را از نظر صحیح بودن نوع و دوز مصرفی بر اساس نسخه ی بیمار بررسی می کند. همچنین این حسگر ها برای تصویر برداری از داخل بدن نیز مورد استفاده قرار می گیرند مانند قرص هوشمند PillCam.

سلامت همراه: با توجه به همه گیر بودن گوشی های هوشمند، سلامت همراه می تواند بیمار را در دسترسی به اطلاعات پزشکی خود، تحلیل رفتار اعضای بدن، مدیریت حسگر های سلامتی و ارتباط با پزشک یاری نماید. سلامت همراه راهکاری مناسب جهت کاهش هزینه های ناشی از مراجعه به بیمارستان می باشد. اپلیکیشن های سلامت همراه زیادی در زمینه های مدیریت دارویی، آمادگی جسمانی، ردیابی خواب و فعالیت، دوران حاملگی و ثبت اطلاعات سلامت افراد وجود دارد.

بیمارستان های هوشمند: مدیریت بیمارستان ها در تمام کشور های دنیا امری دشوار است. با کاربرد اینترنت اشیا در بیمارستان ها می توان بیماران را به طور اتوماتیک پذیرش نمود، اطلاعات بیماران را به طور خودکار جمع آوری کرد و عملکرد پرسنل را ارزیابی نمود؛ بدون اینکه فرم های کاغذی مورد استفاده قرار گیرند.

این ها تنها چند مورد از مزایا و کاربرد های بی شمار اینترنت اشیا در حوزه ی سلامت بودند و روز به روز به کاربرد های این فن آوری افزوده می شود. اما باید نقاط ضعف این فن آوری را هم مورد توجه قرار داد. مواردی مثل کمبود محرمانگی و امکان دسترسی افراد غیر مجاز به اطلاعات بیمار چالش هایی هستند که باید روی آن ها تامل کرده و برای آن ها راهکار ارایه داد.

نویسنده
زهرا نصیری

زهرا نصیری

فارغ التحصیل کارشناسی رشته فناوری اطلاعات سلامت از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی کاشان علاقه مند به فناوری اطلاعات در حوزه سلامت و استفاده از IT در مراقبت سلامت

مطالب پیشنهادی
انفورماتیک پزشکی

انفورماتیک پزشکی

انفورماتیک پزشکی، نوعی از مهندسی اطلاعات است که در زمینه سلامتی به ویژه مدیریت و استفاده از اطلاعات پزشکی بیماران کاربرد دارد. این زمینه از انفورماتیک از فناوری اطلاعات پزشکی برای توسعه، پیشرفت و بهبود خدمات سلامتی استفاده می کند تا خدماتی با کیفیت بالاتر، کارایی بهتر، هزینه کمتر و فرصت های جدیدتر ارائه شود.